Славутський НВК отримав велопарковку та велотехніку. Виграли конкурс

Розказати друзям

У  Славутському НBK «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад I ступеня, гімназія» встановили велопарковку. Навчальний заклад взяв участь в національній кампанії «Велосипедом до школи» в межах проєкту «Впровадження освіти з безпеки pyxy на велосипеді в українських школах».

У рамках підписаного Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між НBK «ДНЗ – ЗНЗ I ступеня, гімназія» та громадською організацією «Асоціація велосипедистів Києва» (U-Cycle) на території навчального закладу змонтували та встановили велосипедну парковку критого типу.

Окрім того, НВК отримав два велосипеди з шоломами та замками для навчання учнів безпечної їзди на велосипеді і набір велоінструментів.

Конкурс є частиною національної кампанії «Велосипедом до школи» в межах проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні», який впроваджує U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») в партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Кампанію «Велосипедом до школи» також підтримує програма МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Інформаційними партнерами конкурсу є ГО «EdCamp Ukraine» і Нова українська школа (НУШ).

Анастасія Макаренко, виконавча директорка U-Cycle ГО «Асоціація велосипедистів Києва» розповіла:

«Велосипед стає дедалі популярнішим транспортом в Україні, однак безпека на дорогах залишається основною проблемою: ДТП є найпоширенішою причиною смертності серед молоді до 18 років. Основною проблемою, крім недостатньої велоінфраструктури, часто є незнання правил дорожнього руху та правильної поведінки на дорозі. Саме тому так важливо зробити велоосвіту з безпеки руху доступною для українських дітей і підлітків, починаючи зі школи».

Метою проєкту є інтегрувати навчання з безпеки руху на велосипеді в українську шкільну освіту, а також сприяти його впровадженню на основі розробленого документу національної політики. Така освіта в Україні забезпечить ефективніший захист дітей і підлітків на велосипедах та підвищить їхню участь у дорожньому русі.
Аліна Кундіч, координаторка національної кампанії «Велосипедом до школи»
«Під час конкурсу мій телефон та електронка просто розривались від уточнень і питань. Дзвонили і писали не лише від шкіл, органів влади, велоспільноти, а й від дошкільних та позашкільних навчальних закладів, які також хотіли взяти участь. Хоча наш конкурс був для загальноосвітніх шкіл. Про що такий інтерес нам говорить? Це черговий доказ, що велоосвіта з безпеки руху та комфортні велоумови як для дорослих, так і для найменших учасників дорожнього руху в Україні як ніколи на часі. Кожна школа вже підняла важливі питання у своїх громадах, адже заявники мали надати лист підтримки від влади, яка в подальшому має підтримувати не лише школу, а й громаду в напрямку розвитку сталої мобільності».
У результаті конкурсу серед українських шкіл на участь у національній кампанії «Велосипедом до школи» відібрано 15 шкіл. Загалом на конкурс надійшло понад 200 заявок з усіх областей країни.
Богдан Андрощук, керівник департаменту країн Східного партнерства, ChildFund Deutschland
«Тішить те, що школи-переможниці представляють Україну від східних до західних областей, а отже і теми «велосипед» та «освіта з безпеки руху» стали доступними по всій країні не лише у теорії, а й на практиці. Переконаний, що обрані школи та їх представники стануть постійними амбасадорами освіти з безпеки руху та веломобільності у близькому майбутньому у своїх регіонах і вноситимуть значну лепту у розвиток велоінфраструктури та просвітництва у своїх та сусідніх громадах».
15 шкіл-фіналісток конкурсу отримали:
сучасні велопарковки критого типу для довгострокового зберігання велотранспорту;
набір велоінструментів;
2 навчальні велосипеди з шоломами;
допомогу в облаштуванні навчального майданчика (методична допомога – гайдлайн);
навчання і сертифікація веломенторів, методичні матеріали та менторська підтримка для 2-х вчителів;
участь у Bike Mentors Camp для перших 150 веломенторів і долучення до мережі веломенторів представників школи;
проведення велофестивалю на базі школи;
інформаційна підтримка в межах національної кампанії «Велосипедом до школи». 
Зокрема, від кожної з 15 шкіл-фіналісток конкурсу запрошені по двоє вчителів або вчительок на навчання веломенторів. Додатково на навчання веломенторів також будуть запрошені по одному представнику від Полонського НВК №2 «ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 – ДНЗ» та Полонської гімназії.
Довідка: Освіта з безпеки руху на велосипеді вже є нормою в багатьох європейських країнах, зокрема в Німеччині, Польщі, Нідерландах. Велонавчання з безпеки руху є частиною шкільної програми, а подекуди починаються навіть з дитячого садочка. Для дітей та підлітків створюють умови, щоб вони могли добиратися до школи велосипедом. Велоосвіту з безпеки руху передбачено в національних велостратегіях, а для веломенторів/ок розроблено стандарти на державному рівні.

https://xmel.km.ua

95
Розказати друзям
Хмель